Zverejnené: 28.05.2024

Kenneth Arrow


Americký ekonóm, ktorý v roku 1972 dostal Kenneth Arrow spolu so Sirom Johnom Hicksom Nobelovu cenu za ekonómiu za priekopnícky prínos k všeobecnej teórii rovnováhy a teórii blahobytu. Arrow je pravdepodobne najznámejší vďaka svojmu Ph.D. dizertačnej práce (na ktorej je založená jeho kniha Social Choice and Individual Values), v ktorej dokázal svoju slávnu „teorému nemožnosti.

V článku z roku 1951 ukázal, že konkurencieschopná ekonomika v rovnováhe je efektívna a že každá efektívna alokácia sa dá dosiahnuť tak, že vláda použije paušálne dane na prerozdelenie a potom nechá trh fungovať. Jedným z jasných dôsledkov tohto zistenia je, že vláda by nemala kontrolovať ceny, aby prerozdeľovala príjmy, ale namiesto toho, ak vôbec prerozdeľuje, mala by tak robiť priamo. Arrowov pohľad je súčasťou dôvodu, prečo sú ekonómovia takmer jednomyseľne proti cenovej regulácii.

Arrow tiež odviedol vynikajúcu prácu v oblasti ekonomiky neistoty. Jeho práca v tejto oblasti je dodnes štandardným zdrojom pre ekonómov.

Arrow strávil väčšinu svojho profesionálneho života na ekonomických fakultách Stanfordskej univerzity a Harvardskej univerzity. Získal titul B.A. v spoločenských vedách na City College of New York a jeho magisterské a doktorandské štúdium. v ekonómii z Kolumbijskej univerzity.


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách